LELYSTAD - Begin de zomervakantie met een ontdekkingstocht in de Spettertuin (Horst 16). Daar vindt op zaterdagavond 20 en zondag 21 juli de Soortenzoekdag 2024 plaats. Leer vogels herkennen, bewonder het leven in het water of leer meer over de bijen. Op deze dagen brengen we in kaart wat er allemaal groeit, leeft en bloeit in Lelystad. Door verschillende soorten planten en dieren te monitoren, ontstaat meer inzicht in de biodiversiteit.

Bij op een bloem

Vleermuizen zoeken op zaterdagavond

Zaterdagavond staat in het teken van vleermuizen zoeken met de bat-detector (een apparaat om vleermuizen in kaart te brengen). Bij geschikt weer wordt ook gezocht naar nachtvlinders. De verzamelde data kan later gebruikt worden voor de ontwikkeling van de natuur in en om Lelystad.

Excursies voor jong en oud op 21 juli 2024

Op zondag 21 juli 2024 start de Soortenzoekdag om 10.00 uur in de Spettertuin. Deze dag zijn er diverse excursies. Deelnemers kunnen onder leiding van een expert vogels zien, horen en leren herkennen of het bodemleven in kaart brengen. Ook is er een kinderprogramma, waarbij kinderen vissen in het water van de Spettertuin en bodembeestjes, rupsen en vlinders ontdekken.

Vanaf 13.00 uur leer je meer over bijen, korstmossen en vlinders en om 14.00 gaat de bat detector op zoek naar sprinkhanen. Het programma eindigt om 16.00 uur. Deelname aan alle excursies is gratis en inschrijven is niet nodig. De verzamellocatie en het hele programma zijn te vinden op de website www.soortenzoekdag.nl.

Soorten monitoren voor de natuur

Gemeente Lelystad, natuurverenigingen KNNV, IVN Lelystad en Landschapsbeheer Flevoland organiseren de Soortenzoekdag. De verzamelde data van deze dagen draagt bij aan monitoring van de biodiversiteit, wat bijdraagt aan uitvoering van projecten binnen de Agenda Natuur. Een nog groener en natuurrijker Lelystad is goed voor onze gezondheid en de toekomst, maar ook fijner om in te leven. Samen werken we aan Lelystad, waar natuur een plek heeft in ons dagelijks leven.