LELYSTAD - Lelystad staat van maandag 20 tot en met zondag 26 september 2021 in het teken van de campagne ‘Groente… zet je tanden erin!’. JOGG Lelystad ‘Gezonde Jeugd, Gezonde Toekomst’ vraagt met de campagne aandacht voor het eten van voldoende groente en fruit. Wethouder Jack Schoone en de JOGG-ambassadeurs Najima en Rachida, ook wel bekend als de Healthy Sisters, hebben de campagne afgetrapt.

Aftrapmoment
Najima en Rachida van de Healthy Sisters zijn landelijke JOGG-ambassadeurs. Op maandagochtend 20 september trapten zij samen met wethouder Jack Schoone de campagne af op Porteum. Ook werd het startschot gegeven van de Gezonde School aanpak op Porteum. Bij de feestelijke aftrap waren een aantal klassen van Porteum betrokken, werden smoothies gefietst op Smoothiefietsen en werden appels van Lelystadse Boer uitgedeeld.

Waarom de ‘Groente… zet je tanden erin!’ campagne?
Uit recent onderzoek onder leerlingen van de groepen 6, 7 en 8 van acht basisscholen in Lelystad blijkt dat minder dan de helft van de kinderen dagelijks fruit eet. Ook blijkt dat een derde van de kinderen dagelijks groente eet. Uit de Gezondheidsmonitor Jeugd 2019 blijkt dat van de Lelystadse VO-leerlingen minder dan een derde dagelijks fruit eet en minder dan de helft dagelijks groente eet. Om kinderen en ouders bewuster te maken van het belang van het eten van groente en fruit wordt de campagne ‘Groente… zet je tanden erin!’ georganiseerd.

Gezonde School aanpak op Porteum
Sinds dit schooljaar vormen de voormalige VO-scholen Rietlanden, ISG Arcus en Scholen Gemeenschap Lelystad de nieuwe onderwijscampus Porteum. Voorheen waren de afzonderlijke scholen al met de Gezonde School aanpak bezig en deze aanpak wordt op Porteum voortgezet. Met deze aanpak wordt structureel en planmatig aandacht besteed aan gezondheid. Porteum gaat binnen de aanpak aan de slag met onder andere het thema Voeding.

Wie doen er mee met de campagne?
Inwoners van Lelystad die deze week een bezoek brengen aan Sportbedrijf Lelystad, GO! Kinderopvang, Porteum, Icare, Welzijn Lelystad, FlevoMeer Bibliotheek, de Limonade Brigade, Resto vanHarte, Albert Heijn Voorhof, Albert Heijn Kempenaar, JUMBO Jol, JUMBO Waagpassage, Gemeente Lelystad of GGD Flevoland worden op verschillende manieren geïnformeerd over de voordelen van het eten van groente en fruit. JOGG Lelystad is blij dat zoveel Lelystadse organisaties mee doen met de campagne. Samen zorgen we voor een omgeving waarin kinderen en jongeren gezond opgroeien en daarmee een gezonde toekomst tegemoet gaan.

Meer weten?
Wilt u weten wat u of uw organisatie kan betekenen voor JOGG Lelystad "Gezonde Jeugd, Gezonde Toekomst"? Neem dan contact op met JOGG-regisseur Marleen Tibbe via m.tibbe@ggdflevoland.nl of kijk op www.lelystad.nl/jogg .