LELYSTAD - Burgemeester Mieke Baltus opende op maandag 11 oktober HackShield in de klas op de Christelijke Basisschool Ichthus. Op de openingsdag van de Week van de Veiligheid, die in het teken van cybercriminaliteit stond, gaf Mieke Baltus aan dat internetwijsheid erg belangrijk is. “Een groot deel van onze activiteiten organiseren we tegenwoordig online. Het is wat mij betreft dus de normaalste zaak om kinderen al op jonge leeftijd digitaal wijs te maken. En via de kinderen kunnen we ook nog eens hun ouders en grootouders bereiken. Ik vind het een prachtige aanpak."

Tijdens de les lieten de kinderen zien wat HackShield inhoud en leerden zij de burgemeester HackShield spelen. Daarnaast was er voor de kinderen ruimte om vragen te stellen aan de burgemeester. De burgemeester hoopt dat uiteindelijk alle basisscholen hieraan meedoen.

HackShield is een cybersecurity game die kinderen tussen de 8 en 12 jaar leert over de kansen en gevaren van het internet. Het spel maakt onderwerpen die bijdragen aan de digitale geletterdheid van kinderen bespreekbaar en leuk. HackShield maakt van de kinderen Cyber Agents, een rol waarmee ze hun ouder(s), verzorger(s) en grootouder(s) kunnen helpen zich te beschermen tegen online gevaren. Meer lezen over HackShield in Lelystad, kijk dan op de website: www.joinhackshield.nl.

HackShield in de Klas
De HackShield ‘In de Klas’ module bestaat uit maandelijkse lessen van 20 tot 25 minuten, die onderwerpen als ‘Wat is het internet?’, cyberpesten, en nepnieuws bespreekbaar maken. Deze klassikale lessen worden samen met NTR/SchoolTV aangeboden en zijn geschikt voor groep 5 tot en met groep 8, waarbij de moeilijkheidsgraad per les naar eigen inzicht aangepast kan worden. De lessen kunnen volledig gegeven worden op een digibord. De leerkracht en leerlingen hebben geen extra materiaal nodig voor de lessen.

Veiligheidsmarkt
Aankomende zaterdag 16 oktober is er op het Stadhuisplein en in het stadhuis een grote Veiligheidsmarkt.In de bibliotheek zijn extra mogelijkheden om je samen met je kind aan te melden en HackShield te spelen. De burgemeester is samen met de politie nog steeds op zoek naar Cyber Agents. De beste Cyber Agents worden gehuldigd en maken kans op een superleuk prijzenpakket.Meer informatie over de Veiligheidsmarkt kijk dan op de website: www.lelystad.nl/veiligheidsmarkt

Week van de Veiligheid
Vanaf maandag 11 oktober tot en met zaterdag 16 oktober 2021 is de landelijke Week van de Veiligheid. Ook in Lelystad! De Week van de Veiligheid is een initiatief van en door ondernemers. Tijdens deze week is er aandacht voor het voorkomen van criminaliteit voor ondernemers. Een ander doel is om medewerkers alerter en weerbaarder te maken. Door heel het land organiseren ondernemers en gemeenten activiteiten voor ondernemers, medewerkers en inwoners. Speciaal voor de ondernemers in Lelystad wordt er door het ministerie van Justitie en Veiligheid iedere avond een talkshow gehouden met praktische informatie en tips over een bepaald onderwerp.