LELYSTAD - Met een druk op de knop hebben Louise Fresco, voorzitter Raad van Bestuur van Wageningen University & Research en burgemeester Henry Meijdam de GIGA Rhino batterij formeel op stroom gezet. De GIGA Rhino is de krachtigste batterij van Nederland en kan 5.000 huishoudens van stroom voorzien.

Het unieke van deze energieopslag
De batterij, die staat op het terrein van de WUR, slaat overdag overtollige zonne- en windenergie op die ’s avonds gebruikt kan worden. Ook als het bewolkt is of er weinig wind staat, zorgt de batterij voor een balans op het elektriciteitsnetwerk. Daardoor hoeft deze duurzaam opgewekte energie niet te worden weggegooid. Met een vermogen van 12 megawatt zal de GIGA Rhino batterij ook een belangrijke bijdrage gaan leveren aan het verminderen van CO2-uitstoot.

De batterij in Lelystad past goed in de ambities van de stad en van de provincie. Er zijn plannen om in de provincie veel initiatieven op het gebied van duurzame energie aan elkaar te gaan koppelen. Bij het Lowlandsterrein wordt bijvoorbeeld een parkeerzonnedak gebouwd.

Burgemeester Meijdam is trots op de GIGA Rhino batterij in Lelystad. “Deze unieke vorm van energie-opslag draagt bij aan de duurzaamheidsdoelstellingen van onze gemeente. Het gebruik van duurzame energie en verminderen van de CO2 uitstoot zijn belangrijk voor ons leefklimaat van nu en in de toekomst.’Deel deze pagina op Twitter