LELYSTAD - De Nationale Stadsdichtersdag kreeg zaterdag 4 september 2021 een geslaagde doorstart via een livestream vanuit het poppodium Corneel. In verband met de coronamaatregelen was dit jaar voor een andere aanpak gekozen. Er was geen grote samenkomst van stadsdichters uit Nederland en Vlaanderen. Stadsdichters, maar ook alle andere belangstellenden konden het evenement online volgen.

De Stadsdichtersdag is terug te zien op het YouTube-kanaal van poppodium Corneel

Eerbetoon aan Gerard Beense
Presentator Thomas Gerla, de nieuwe stadsdichter van Lelystad, opende het programma met een gesprek met de wethouder kunst & cultuur Madelon van Noort. Zij onderstreepte het belang van de Stadsdichtersdag voor Lelystad en droeg een passend gedicht voor. Drie stadsdichters waren te gast met live voordrachten; Henriëtte Hofman, de kersverse stadsdichter van Nijkerk, Marcel Vaandrager, dorpsdichter van de vijf dorpen van Werkendam, en Gershwin Bonevacia, stadsdichter van Amsterdam. Verder was er een terugblik op vorige edities en een imponerend eerbetoon aan Gerard Beense als de geestelijk vader van de Stadsdichtersdag.

Sunsation
Ook was er aandacht voor festival Sunsation, het oudste culturele evenement van Flevoland, dat 17 en 18 september plaatsvindt in het Observatorium Robert Morris bij Lelystad. Organisator Thom Ummels gaf een korte beschouwing over het bijzondere festival. De livemuziek werd verzorgd door Roskop, dé Nederlandstalige folkpopband uit Leiden. Als huisband zorgden zij voor een passende sfeer in Corneel.

Vooruitblik naar 2022
Het nieuwe bestuur van de stichting Poëtikos heeft als organisator van de Nationale Stadsdichtersdag al plannen voor volgend jaar. Dan kunnen stadsdichters van heinde en verre hopelijk weer in Lelystad ontvangen worden op zaterdag 3 september 2022. De voordrachten thuis bij inwoners van Lelystad zullen dan in elk geval deel blijven uitmaken van het programma.