LELYSTAD - Het college heeft donderdag 19 november 2020 besloten om het gebouw Eurotower met onmiddellijke ingang af te sluiten. Het gebouw Eurotower wordt momenteel verbouwd. Tijdens deze verbouwing is een inspectie uitgevoerd door de gemeente, de Inspectie SZW, de nationale politie, het Samenwerkingsplatform Arbeidsmigranten en COVID-19 (LOT-C). Uit het inspectierapport van het Team WABO van de gemeente blijkt dat, naast de illegale bewoning en beslaping door (illegale) arbeidsmigranten, de veiligheid en de gezondheid van de mensen in het gebouw, op de bouwplaats, als ook van de omwonenden in het geding is.


Het college treedt hard op tegen misstanden die te maken hebben met de veiligheid en gezondheid van mensen. Op grond van het inspectierapport van het Team WABO is komen vast te staan dat er onveilig gebruik gemaakt werd van de elektrische installatie. Ook was er geen speciale elektriciteitsaansluiting (bouwstroom) aangelegd. Bovendien bleek er onvoldoende onderzoek verricht naar asbest in het gebouw. De OFGV had vastgesteld dat er gebroken asbest op de bodem van de bouwplaats ligt. En er werd gewerkt aan de lift, terwijl de monteurs die de lift op orde probeerden te maken niet bevoegd zijn.

Tijdens de ontruiming werden er hamsters aangetroffen. De gemeente heeft ervoor gezorgd dat zij zijn opgehaald door de dierenambulance en een veilig onderkomen hebben gekregen.

Per direct sluiten
Het feit dat werknemers op de bouwplaats overnachtten, dat op grond van veiligheidsoverwegingen verboden is; de stroom door Liander was afgesloten uit veiligheidsoverwegingen en dat er bij de controle bleek dat een aggregaat is aangesloten en er weer verder gebouwd werd; dat er geen asbestdocumenten aanwezig waren en een veiligheids- en gezondheidsplan ontbrak, heeft het college doen besluiten om het gebouw per direct te sluiten.

Wethouder David de Vreede: “Dit is onacceptabel. Wat hier gebeurt kan echt niet. Het college heeft daarom ook direct ingegrepen en heeft het gebouw per direct laten sluiten. Het college handhaaft streng op dit soort misstanden, want de veiligheid en gezondheid van mensen heeft onze hoogste prioriteit. Ik ben dan ook blij dat wij als gemeente door samenwerking met de Inspectie SZW, de brandweer, de politie en de OFGV hebben kunnen ingrijpen bij de Eurotower.“

De sluiting heeft plaatsgevonden op grond van artikel 1b onder 3, in samenhang met artikel 2, lid 1 en artikel 17 lid 1 van de Woningwet om het gebouw en de bouwplaats te sluiten.