LELYSTAD - Vanaf dinsdag 11 oktober 2022 gaan de hondencontroleurs in Lelystad weer op pad. Zij controleren huis-aan-huis op hondenbezit. Wie in Lelystad een hond heeft, betaalt hondenbelasting. Niet iedereen die een hond heeft, meldt dit bij de gemeente. Daarom controleert de gemeente regelmatig of hondenbezitters de hondenbelasting betalen.


Zo werkt de controle

De gemeente Lelystad laat de controle uitvoeren door hondencontroleurs van de firma Legitiem. Deze hondencontroleurs controleren de komende weken huis-aan-huis op hondenbezit. De controleurs hebben een pasje waarmee zij zich kunnen legitimeren. Komen de controleurs een hond tegen waarvoor geen belasting is betaald? Dan moet de hond via een aangifteformulier alsnog aangemeld worden. Is er niemand thuis en vermoeden de controleurs dat er een hond in het huis is? Dan krijgen de bewoners een flyer met informatie en een aangifteformulier in de brievenbus.

Hond aangeven of afmelden

Iedereen in Lelystad die één of meerdere honden houdt, is verplicht hiervan aangifte te doen bij de gemeente. Voor blindengeleidehonden, hulphonden of politiehonden hoeft geen hondenbelasting te worden betaald. Aangifte doen kan online op de website met DigiD of aan de balie in het stadhuis. Wanneer blijkt dat een hond niet of te laat is aangegeven, dan kan de gemeente een boete van
€ 100,00 opleggen. Afmelden van de hondenbelasting, bijvoorbeeld omdat de hond is overleden of is overgegaan naar een nieuw baasje, kan ook via de website of aan de balie in het stadhuis geregeld worden. In 2022 is de hondenbelasting voor 1 hond € 46,56 per jaar. Voor 4 honden of meer per huisadres is het tarief € 186,00 per jaar.

Opruimplicht

Lelystad is ruim, groen en waterrijk. Niet alleen de inwoners met hond willen daarvan genieten, maar ook de inwoners zonder hond. De gemeente heeft daarom hondenregels opgesteld: binnen de bebouwde kom moeten honden aangelijnd zijn, hondenpoep moet worden opgeruimd en een hondeneigenaar moet altijd een opruimmiddel bij zich hebben (een poepzakje of -schepje). Meer informatie over het hondenbeleid staat hier op de website.