LELYSTAD - Buitengewoon opsporingsambtenaren openbare ruimte (boa's) in Lelystad dragen binnenkort tijdens het werk een bodycam, een kleine camera die op het uniform is bevestigd en beeld en geluid kan opnemen. Uit onderzoek blijkt dat het dragen van een bodycam het werk veiliger kan maken en het veiligheidsgevoel van de boa’s vergroot. Diverse gemeenten gebruiken al bodycams als succesvol middel tegen agressie en geweld. Daarom heeft de gemeente Lelystad besloten binnenkort ook bodycams in te zetten.


De boa’s dragen de bodycam goed zichtbaar en schakelen deze pas in wanneer ze in situaties terechtkomen die dreigen te verergeren. De boa geeft daarbij eerst een mondelinge waarschuwing dat hij/zij een bodycam draagt en deze aan wil zetten om beeldopnames te maken. Als de waarschuwing niet leidt tot een veiligere situatie, schakelt de boa de bodycam daadwerkelijk in. De opnames kunnen worden gebruikt als bewijs bij agressief gedrag en voor opsporingsonderzoek van de politie. Ook kan de boa zijn/haar eigen beelden terugzien om te leren van het eigen handelen.

Wethouder David de Vreede: “Met de inzet van bodycams vergroten we de veiligheid van onze medewerkers op straat. Zo kunnen ze veiliger hun werk doen en laten we zien dat we agressie en geweld op straat niet tolereren.”

Bescherming persoonsgegevens

De opgenomen beelden worden na 72 uur automatisch verwijderd. Behalve wanneer binnen deze termijn een verzoek of vordering wordt ingediend óf de boa aangifte van belediging, intimidatie of mishandeling doet bij de politie. Dan blijven die bodycamopnames bewaard voor de duur van de afhandeling van het doel waarvoor ze zijn veiliggesteld. Hierna worden ze alsnog verwijderd.