LELYSTAD - Om de drugshandel en de daarmee gepaard gaande overlast en verstoring van de openbare orde en veiligheid tegen te gaan, heeft de burgemeester van Lelystad besloten om naast het strafrechtelijk optreden van de politie een last onder dwangsom van € 2.500,- op te leggen bij de constatering van drugshandel op straat.

Geen prikkel
In Lelystad is het op grond van de Algemene plaatselijke verordening (APV) verboden om drugs te verhandelen op straat. Overtreders krijgen een proces verbaal opgelegd en het openbaar Ministerie bepaalt uiteindelijk de straf. Voor de ‘doorgewinterde’ drugsdealer lijkt dit geen prikkel te zijn om van gedrag te veranderen.

Preventieve werking
Om het dealen van drugs op straat tegen te gaan en om recidive (herhaling van strafbaar gedrag) te voorkomen, voert gemeente Lelystad daarom met ingang van 17 april 2019 naast de strafrechtelijke maatregel een bestuursrechtelijke maatregel in. Van een bestuursrechtelijke maatregel, in de vorm van het opleggen van een last onder dwangsom van € 2.500,-, lijkt wel een preventieve werking uit te gaan. Dit blijkt uit ervaringen van andere gemeenten die deze maatregel toepassen. De aanpak van drugscriminaliteit is één van de thema’s van het plan van aanpak ondermijning 2019-2022 van gemeente Lelystad.

Eén vuist tegen ondermijning
De overheid heeft veel aandacht voor ondermijnende criminaliteit. We noemen het ‘ondermijning’ omdat het onze rechtsstaat ondergraaft; criminelen maken misbruik van legale bedrijven, voorzieningen en instanties. Daarom is het zo belangrijk dat de overheid één vuist maakt tegen ondermijnende criminaliteit. Politie en Openbaar Ministerie, gemeenten, Belastingdienst en het regionale informatie- en expertisecentrum (RIEC) zitten criminelen op alle mogelijke manieren dwars; met strafrecht, bestuurlijke maatregelen, plukken van crimineel vermogen, privaatrecht, toezicht en preventie. Maar de overheid kan het niet alleen.

Wat kunt u doen in de aanpak van ondermijning?
Ook bewoners en ondernemers kunnen een rol spelen in de aanpak van ondermijning. Ziet u vreemde, verontrustende zaken of zaken waarvan u denkt dat ze niet pluis zijn? Meld het dan bij de politie via telefoonnummer 0900-8844. Bij spoed belt u 112.Liever anoniem melden?Bel dan met Meld Misdaad Anoniem, telefoonnummer 0800-7000 of doe een melding via Meld Misdaad Anoniem.