LELYSTAD - De gemeente Lelystad is op weg naar nieuwe energie. Dat betekent dat Lelystad stopt met het gebruik van aardgas en overstapt op duurzame energie. Bij de gemeente komen veel vragen van inwoners die willen weten wat zij moeten doen om over te stappen. Daarom is dit op een rij gezet voor twee duurzame oplossingen: een warmtenet en een warmtepomp.


Warmtenet

Bij het overstappen op een warmtenet, installeert de warmteleverancier een warmte-afleverset bij de persoon thuis. De afleverset is ongeveer zo groot als een boodschappenkrat en kan op de oude plek van de cv-ketel of in de meterkast.


Men is zelf verantwoordelijk voor het aansluiten van de afleverset op de radiatoren en de warmwaterleidingen in het huis. Dit kan men laten doen door een installateur. Op het moment dat men de afleverset in de meterkast wil, moet de installateur ook nieuwe leidingen aanleggen tussen de afleverset en de oude plek van de cv-ketel.


Het water uit het warmtenet is ongeveer net zo heet als het water uit de cv-ketel. Daarom is het niet nodig om de radiatoren aan te passen. Het is ook niet nodig om het huis verder te isoleren. Dit mag natuurlijk wel, want door te isoleren wordt energie bespaard.


Warmtepomp

Een warmtepomp bestaat meestal uit een binnenunit en een buitenunit. De binnenunit komt op de oude plek van de cv-ketel en is ongeveer zo groot als een combi-koelkast. De buitenunit komt aan de buitenkant van het huis en haalt warmte uit de buitenlucht. De buitenunit is iets groter dan een airco.


Als men wil overstappen op een warmtepomp, is het belangrijk dat het huis goed is geïsoleerd. Een warmtepomp geeft namelijk minder heet water dan een cv-ketel. Door het huis goed te isoleren, blijft de warmte beter binnen.


Hetzelfde geldt voor de verwarming. Normale radiatoren zijn niet altijd groot genoeg om de warmte uit de warmtepomp af te geven. Men kan de verwarming aanpassen met bijvoorbeeld radiatorventilatoren, een extra radiator, grotere radiatoren of vloerverwarming.


Eenmalige kosten en de energierekening

De kosten die men in één keer moet betalen voor het aanpassen van het huis zijn voor een warmtenet lager dan voor een warmtepomp. Dat komt omdat er bij een warmtenet niet zoveel aanpassingen aan het huis nodig zijn.


En omdat een afleverset minder kost dan een warmtepomp. De energierekening bij een warmtenet is wel hoger dan bij een warmtepomp. Dit komt vooral door de vaste kosten die men betaalt voor het beheer en het onderhoud van het warmtenetwerk, de meter en de afleverset.


Elektrisch koken

Stapt men over op een warmtenet of een volledig elektrische warmtepomp, wordt het huis aardgasvrij. Dat betekent dat men ook niet meer op gas kan koken. Daarom wordt aangeraden alvast over te stappen op elektrisch koken als de keuken wordt verbouwd.Als overgestapt wordt op elektrisch koken is meer nodig dan een elektrische kookplaat. Men heeft vaak ook een speciaal stopcontact voor de kookplaat nodig, een nieuwe stroomdraad van de meterkast naar de kookplaat én een extra groep in de meterkast. Daarnaast is het soms nodig de aansluiting in de meterkast te verzwaren.


Meer weten?

Om meer informatie te vinden over een warmtenet of een warmtepomp, kan men terecht op de pagina van Milieu Centraal over

het warmtenet

of

de warmtepomp .