Een nieuwe vloer leggen in de woonkamer kun je natuurlijk uitbesteden aan een professional. Maar wil je besparen op de kosten of niet wekenlang wachten tot je aan de beurt bent, dan kun je een vloer ook zelf leggen. Hiervoor is wel wat handigheid vereist. Begin er niet aan als je twee linkerhanden hebt. Bekijk online video’s waarin ervaren klussers uitleggen hoe je een vloer plaatst. Als je voor het eerst een vloer legt is het misschien ook beter om te oefenen in een slaapkamer of hobbykamer voordat je je aan de woonkamer gaat wagen.

Welke vloer voor de woonkamer?

Een vloer kiezen voor de woonkamer, daar moet je even de tijd voor nemen. Het is de bedoeling dat die nieuwe vloer minstens 10 jaar en liefst langer blijft liggen. Kies dus een vloer die tegen een stootje kan. Zeker als je een gezin hebt met kinderen of als er huisdieren rondlopen. De meeste harde vloeren zijn overigens wel bestand tegen ongelukjes, mits je deze snel kunt opruimen. Kies ook een kleur waar je voorlopig niet op uitgekeken raakt. Het zou toch zonde zijn als je na twee jaar je vloer vervangt omdat de kleur je niet bevalt of omdat die niet bij je nieuwe bankstel past.

Een mooie vloer kiezen

Een mooie vloer kun je heel goed online uitzoeken. Het grote voordeel is dat je in alle rust kunt kijken en vergelijken. Een ander voordeel is dat de vloer wordt thuisbezorgd. Ideaal als je zelf geen vervoersmogelijkheden hebt. Bestel niet alleen je nieuwe vloer op intr.nl maar ook andere materialen zoals plinten, materiaal voor een ondervloer, lijm en egaline. Ook gereedschap dat je nodig hebt bij het leggen van een vloer kun je hier kopen. Maak een lijst van wat je nodig hebt en bestel alles in één keer. Dan weet je zeker dat je ongestoord aan de slag kunt met de plaatsing van je nieuwe vloer.

De voorbereidingen

Een vloer plaatsen gaat het makkelijkst als je de ruimte helemaal leeg kunt maken. Bij het leggen van laminaat kun je eventueel meubels verplaatsen, maar let daarbij op dat je de vloer in wording niet beschadigt. Als de ondervloer voor het plaatsen van een nieuwe vloer moet worden geëgaliseerd dan moet de ruimte uiteraard helemaal leeg zijn en zo veel mogelijk stofvrij zijn. Egaline moet 1 tot 2 etmaal drogen voordat je de vloer kunt plaatsen. Zorg dat je alle materialen in huis hebt voordat je aan de slag gaat zodat je goed kunt doorwerken en de vloer er zo snel mogelijk in ligt. Wil je vloerverwarming aanleggen voordat je vloer wordt geplaatst? Trek dan 1 tot 2 dagen extra uit voor het plaatsen van de verwarming en vervolgens de vloer. Dit gaat natuurlijk het makkelijkst in een huis dat nog niet bewoond is.