DEN HAAG - De opening van de vernieuwde luchthaven in Lelystad zal niet volgend jaar april plaatsvinden. Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur meldt aan de Tweede Kamer dat de planning "niet langer haalbaar" is.

De problemen komen door het recente besluit van de Raad van State om het Nederlandse stikstofbeleid ongeldig te verklaren. Van Nieuwenhuizen liet eerder al weten dat het "niet eenvoudig" ging worden om Lelystad Airport in april te openen.

De uitspraak van de Raad van State betekent dat het ministerie moet aantonen dat de stikstofuitstoot niet onacceptabel toeneemt als Lelystad Airport er komt.

Corendon
Touroperator en vakantievliegmaatschappij Corendon liet NH Nieuws vorige week weten zich met 'hand en tand te gaan verzetten' als Van Nieuwenhuizen haar plannen om de luchthaven in april te openen door zou zetten. Het zou volgens topman Steven van der Heijden niet haalbaar zijn geweest voor zijn maatschappij om nog tijdig een operatie op dat veld te beginnen.

Tweede Kamer
Vanuit de Tweede Kamer wordt inmiddels gereageerd op het inmiddels derde uitstel van Lelystad Airport. Jan Paternotte van D66 noemt het uitstel 'heel verstandig.' GroenLinks-Kamerlid Kröger wil dat van het uitstel afstel wordt gemaakt. De partij is een felle tegenstander van de opening van de luchthaven.