Vrijwel elke hondeneigenaar is ervan overtuigd dat zijn trouwe viervoeter niet zal bijten. Maar toch zijn er jaarlijks talloze bijtincidenten met honden waarbij schade en soms ook letsel ontstaat. Als het u overkomt dan is dat vaak flink schrikken. Zeker als u duidelijk gewond bent, vraagt u zich misschien af of de wond wel goed zal genezen en of er aanvullende operaties nodig zijn. Bij het verlies van ledematen spreken we van een zeer ernstig letsel en is het absoluut noodzakelijk dat de zaak goed wordt afgehandeld, ook en zeker financieel

Was de hondenbeet mijn eigen schuld?

Wat u zeker niet moet doen is denken dat het uw eigen schuld was dat u door een hond werd gebeten. De eigenaar moet er onder alle omstandigheden voor zorgen dat zijn hond anderen geen schade of letsel toebrengt. Dus het argument als zou u de hond hebben geprovoceerd gaan niet op. Als u door een hond wordt gebeten en u heeft letsel, ga dan altijd naar de huisarts, ook als u denkt dat het allemaal wel meevalt. Een open wond moet goed worden schoongemaakt, hondenbeten kunnen anders een flinke infectie veroorzaken. De huisarts zal in veel gevallen een antibioticakuur voorschrijven.

Verzamel informatie

Zorg dat u de volledige gegevens heeft van de eigenaar van de hond. Dus niet alleen een 06-nummer, maar volledige naam en adres. Als u het idee heeft dat u niet de juiste informatie krijgt, spreek dan mensen aan die mogelijk getuige waren van het bijtincident. Zij kunnen van belang zijn als u aangifte wilt doen tegen de hondeneigenaar omdat deze zijn verantwoordelijkheid niet neemt. Houd vanaf dat u bent gebeten goed bij welke kosten u heeft moeten maken. Deze kunt u claimen bij de eigenaar van de hond.

Ernstige letselschade? Schakel een jurist in

Heeft u letselschade als gevolg van een hondenbeet? Schakel dan een jurist van JBL&G in. Hij of zij kan u bijstaan om ervoor te zorgen dat u alle schade vergoed krijgt. Dat kan gaan over de kosten van het vervangen van beschadigde kleding, maar ook medische kosten die uw zorgverzekering niet vergoedt. Moet u bijvoorbeeld naar een ziekenhuis en maakt u reiskosten, dan kunt die op de hondeneigenaar verhalen. Dat geldt ook voor kosten als gevolg van het feit dat u tijdelijk niet kunt werken. Als er sprake is van blijvend letsel, bijvoorbeeld omdat u vingers een hand of nog erger moet missen, dan moet er goed onderhandeld worden met de tegenpartij over het vergoeden van alle schade. U kunt bijvoorbeeld ook smartengeld claimen. Dit is een bedrag waar geen exacte kosten tegenover staan. Het is een vergoeding voor het feit dat u niet meer het leven kunt leiden dat u had voordat u door een hond werd gebeten.