FLEVOLAND - Elektrische fietsen, luxe barbecues en duur gereedschap: inbrekers slaan graag toe in schuren, garages en bijgebouwen. Vorig jaar werden in Flevoland 165 meldingen gedaan van een schuurinbraak: 6,8% minder incidenten dan 2022. Deze daling is positief vergeleken met de landelijke trend van 3,1% meer inbraken dan in 2022. Dit blijkt uit onderzoek van Independer op basis van data van de Politie en het CBS.

De sterkste daling van het aantal schuurinbraken was vorig jaar in Lelystad. Er werden in 2023 ‘maar’ 48 inbraken geregistreerd: 17 minder dan het jaar ervoor. Ook in Dronten (-6) werden schuren vorig jaar veel minder vaak binnengedrongen door criminelen. Op Urk waren er maar 2 meldingen in 2023.

Toch was er niet overal goed nieuws in Flevoland. In Almere en Noordoostpolder nam het aantal inbraken in schuren, garages en bijgebouwen juist toe.

Hier meeste kans op een schuurinbraak

In Noordoostpolder heb je relatief gezien de hoogste kans om slachtoffer te worden van een schuurinbraak. In 2023 vonden er per 1.000 woningen 1,5 incidenten plaats. Dit aantal ligt 1,15 keer hoger dan het landelijk gemiddelde (1,33 per 1.000 woningen). De top 3 Flevolandse gemeenten met de grootste kans op een schuurinbraak:

  1. Noordoostpolder: 1,5 schuurinbraken per 1.000 woningen

  2. Lelystad: 1,3 schuurinbraken per 1.000 woningen

  3. Almere: 0,7 schuurinbraken per 1.000 woningen

“Inbraak in een schuur of kelderbox op hetzelfde adres als je huis, is in principe gedekt via je inboedelverzekering. Er moet wel echt sprake zijn van inbraak en er moet aangifte zijn gedaan bij de politie,” zegt Michel Ypma, expert woonverzekeringen bij Independer. ,,Let ook op dat er andere regels gelden als de box zich niet op het adres van je huis bevindt. Dat moet je echt opgeven bij je verzekering.”

Benieuwd hoe het zit in jouw gemeente? Hier lees je alle informatie over het onderzoek: https://www.independer.nl/inboedelverzekering/info/onderzoek/stijging-schuurinbraken-2023