LELYSTAD - Leerlingen van Porteum in Lelystad hebben een app ontwikkeld waarmee mensen overbodig voedsel kunnen aanbieden. Met de app willen leerlingen voedselverspilling tegengaan en zorgen voor meer verbinding tussen buurtbewoners.

Met de app BuurtHapp kan men gratis voedsel redden van de verspilling door de overgebleven restjes in de app te plaatsen. Of juist door een restje van een ander op te halen. Het eten kan ook in een van de 30 Buurtkastjes in Lelystad worden geplaatst. De app is helemaal gratis, zodat iedereen de kans heeft om voedsel te redden.

Van schoolopdracht naar lokale app

BuurtHapp is vorig jaar bedacht tijdens de Verspillingsvrije Week. Toen hebben ruim honderd leerlingen van Porteum in groepjes gewerkt aan een product tegen voedselverspilling. Bij een stemronde voor de beste ideeën kwam de BuurtHapp als winnaar uit de bus.

De app sluit aan bij het lokale initiatief 'Buurtkastje Lelystad', waar buurtbewoners onderling eten delen op meer dan 30 locaties in de stad. Na het winnen van de opdracht heeft projectbureau The Waste To Success samen met de leerlingen van Porteum gewerkt aan het ontwikkelen van de app. Met financiële hulp van de gemeente kon het idee hierdoor werkelijkheid worden.

De app is te downloaden in de Google Play Store (voor Android-telefoons) en in de Apple App Store (voor iOS-telefoons).