LELYSTAD - De kantonrechter van de rechtbank Midden-Nederland heeft in kort geding besloten dat een man uit Lelystad zijn woning in Lelystad voorlopig niet uit hoeft. Woonstichting Centrada vroeg de rechtbank om de huurder uit zijn woning te zetten omdat hij hinder of overlast aan omwonenden zou veroorzaken.


Uitzending en protest

De man was op 13 februari 2020 te zien in een aflevering van ‘Danny op straat’ op NPO. Het onderwerp van deze uitzending was ‘pedo-activisme’. De man heeft zich laten interviewen in zijn woning en heeft hierin controversiële uitspraken gedaan over seks met (jonge) kinderen. Na deze uitzending vond voor zijn woning een protestactie plaats.

Standpunt Centrada
Sinds november 2015 huurt de man een appartement bij Centrada. In het huurcontract is vermeld dat de huurder geen overlast mag veroorzaken. Centrada verwijt hem dat hij herkenbaar en onder zijn eigen naam de publiciteit heeft opgezocht met zijn denkbeeld over seks met (jonge) kinderen. Hij had moeten weten dat dit heftige gevoelens oproept en een gevoel van onveiligheid bij omwonenden kan veroorzaken.

Uitspraak
De kantonrechter vindt de door Centrada geschetste situatie begrijpelijk. De rechter is echter van mening dat Centrada onvoldoende heeft aangetoond dat sprake is van een zodanig geëscaleerde situatie dat er direct ingegrepen moet worden. Direct na de uitzending heeft één spontane protestactie van een kleine groep mensen bij het complex plaatsgevonden. Die actie heeft verder niet tot incidenten geleid. Het is ook niet duidelijk of de mensen die bij die actie waren in de buurt wonen. In het dossier zitten helemaal geen verklaringen van omwonenden waaruit blijkt dat sprake is van grote onrust of een gevoel van onveiligheid. Op dit moment hoeft de man dus niet meteen zijn huis uit. In de bodemprocedure kan uitgezocht worden of er voldoende reden is om de huurovereenkomst toch te beëindigen.