Lelystad - Een 34-jarige man uit Almere is op dinsdag 25 augustus slachtoffer geworden van een Marktplaats-beroving. Een 18- en 19-jarige verdachte uit Lelystad zijn hiervoor aangehouden. De politie is nog op zoek naar de derde verdachte.

Op dinsdag 25 augustus heeft een 34-jarige man uit Almere via Marktplaats afgesproken om zijn telefoon te verkopen. Er wordt een afspraak gemaakt op de Archipel te Lelystad. Hij rijdt samen met een vriend naar Lelystad en rond 19:30 uur ontmoet hij de daar koper. Tijdens de verkoop wordt opeens de telefoon uit zijn handen gegrist en probeert de dader er vandoor te gaan. De verkoper is er snel bij en het lukt hem de telefoon terug te pakken. Dan verschijnen er ineens nog twee jonge mannen en ontstaat er een ruzie, waarbij de vriend van het slachtoffer met een langwerpig voorwerp wordt geslagen.

Door het kordate optreden van buurtbewoners cq. omstanders kunnen twee van de drie mannen worden aangehouden worden door politie. Het gaat om twee jonge mannen van 18 en 19 uit Lelystad. De politie is nog op zoek naar de jongen die met het langwerpige voorwerp de vriend van de verkopende partij heeft geslagen.

De derde verdachte
De verdachte naar wie we op zoek zijn, heeft het volgende signalement:
- Jongen van tussen de 15 – 18 jaar
- Donkere huidskleur
- Rond de 165cm
- Droeg een donkere langere (winter)jas met een capuchon.
_ Verder had hij twee zwarte trainingsbroeken over elkaar aan. Hij had een donker, metaalkleurig voorwerp in zijn broek.

Mogelijk ander slachtoffer
De politie komt ook graag in contact met een meisje die (mogelijk samen met haar moeder) op dezelfde avond in de buurt van de Archipel 13 op zoek was naar haar potentiële Markplaats-koper. Zij wilde in die buurt een laptop verkopen. Mogelijk had zij ook een afspraak met dezelfde verdachten.

Help mee!
Was u getuige van de beroving of weet u naar wie we op zoek zijn? Bel dan met de Districtsrecherche van Lelystad via 0900-8844 of tip onder dit bericht. Blijft u liever anoniem? Bel dan 0800-7000 of ga naar www.meldmisdaadanoniem.nl. Herkent u zichzelf in de omschrijving van het meisje of haar moeder? Bel dan ook met 0900-8844.

Niemand wil beroofd of opgelicht worden! Volg de onderstaande tips op om de kans daarop zo klein mogelijk te maken.

1. Als iets te mooi lijkt om waar te zijn dan is dat vaak ook zo. Vraag bijvoorbeeld naar de herkomst en de reden van verkoop.

2. Laat vragen, biedingen en betalingen altijd via de verkoopsite verlopen. Zo heb je gemaakte afspraken altijd bij de hand. Mensen met slechte bedoelingen willen zo min mogelijk sporen achterlaten en proberen onderling contact buiten de site te houden, bijvoorbeeld via Whatsapp of telefoon.

3. Zorg dat je een goed beeld hebt met wie je handelt. Kijk bijvoorbeeld naar andere advertenties van de verkoper of hoe lang iemand geregistreerd is op de site. Controleer de gegevens op stopheling.nl. Check de (ver)koper bijvoorbeeld ook via Google, social media en internetfora. Deel nooit een kopie van je ID/bankpas of rijbewijs. Ook niet als de (ver)koper daar om vraagt.

4. Betaal snel, makkelijk en veiliger met Betaalverzoeken met iDEAL aangeboden door Online Betaalplatform op. Het telefoon-, rekeningnummer en ID van verkopers, die betaalverzoeken gebruiken, is dan al gecontroleerd door Online Betaalplatform.

5. Maak samen duidelijke afspraken over levering. Kies een plek en tijdstip waar je je beide prettig bij voelt. Gebruik Gelijk Oversteken Service aangeboden door Online Betaalplatform als je het product wilt verzenden: de verkoper krijgt zijn geld als het pakket door de koper is ontvangen.

In het geval dat de transactie toch is misgegaan en je bent opgelicht of beroofd, doe dan altijd aangifte. Een deel van de aangifte komt ook bij de verkoopsites terecht, zodat zij preventieve maatregelen kunnen nemen.