FLEVOLAND - Het aantal ongelukken in het Flevolandse verkeer neemt af. In 2022 ging het 2.462 keer mis op wegen in Flevoland, een lichte daling van 0,8% ten opzichte van een jaar eerder. Het is hiermee de enige provincie in heel Nederland met een dalend aantal verkeersongevallen, al zijn er wel grote verschillen per gemeente. Dit en meer blijkt uit onderzoek van Independer op basis van onlangs gepubliceerde data van Rijkswaterstaat.


In alle andere provincies is het aantal verkeersongevallen juist flink toegenomen. De sterkste stijging vond plaats in Zeeland (+10,9%), gevolgd door Noord-Brabant (+10,4%). “Door het toenemend aantal auto’s op de weg zou het kunnen dat deze stijging ook in 2023 doorzet. Ook hebben wij puur gekeken naar het aantal geregistreerde ongevallen. Als mensen het onderling regelen, zonder dat de verzekering daarbij betrokken is, dan wordt dat niet in de statistieken meegenomen. Het werkelijke aantal kan dus nog hoger liggen”, legt Independer auto-expert Menno Dijcks uit.

Sterkste daling op Urk

Het aantal verkeersongevallen is binnen Flevoland het sterkst afgenomen in de gemeente Urk. In het laatst geregistreerde jaar ging het hier 65 keer mis op de weg, een daling van 22,6% ten opzichte van een jaar eerder. Ook in Zeewolde (-13,8%) en in Dronten (-11,9%) was deze positieve trend zichtbaar.

In Almere was het juist oppassen geblazen in het verkeer: hier nam het aantal ongelukken juist toe met 8,6%. Benieuwd naar hoe het zit in jouw gemeente en wil je meer lezen over het onderzoek? Bekijk dan de onderzoekspagina van Independer op

https://www.independer.nl/autoverzekering/info/onderzoek/verkeersongevallen-neemt-toe

Aantal ongevallen per gemeente

Nergens in Flevoland gaat het zo vaak mis op de weg als in Almere. In het laatst gemeten jaar werden er in deze gemeente 1.145 verkeersongevallen geregistreerd. De gemeente is hiermee zelfs goed voor bijna de helft van alle ongelukken in de hele provincie. De Flevolandse gemeenten gerangschikt op meeste naar minste ongevallen:

  1. Almere: 1.145 verkeersongevallen

  2. Lelystad: 522 verkeersongevallen

  3. Noordoostpolder: 364 verkeersongevallen

  4. Dronten: 222 verkeersongevallen

  5. Zeewolde: 144 verkeersongevallen

  6. Urk: 65 verkeersongevallen