LELYSTAD - Een 29-jarige man uit Lelystad is door de rechtbank Midden-Nederland veroordeeld tot een celstraf van 18 maanden en een rijontzegging van 4 jaar. De man veroorzaakte op 29 november 2019 een ongeluk in Lelystad. Bij dit ongeluk kwamen een 67-jarige man en zijn kleinzoon van 4 jaar oud om het leven. De echtgenote van de man (en oma van het jongetje) raakte daarbij zwaargewond.

Hoge snelheid
Eind november 2019 reed de verdachte in een Range Rover met een snelheid van tussen de 100 en 140 km/u over de Larserdreef in Lelystad, waar 70 km/u de toegestane snelheid is. Ondertussen steekt een auto met daarin een man van 67, zijn vrouw van 63 en hun kleinzoon van 4 jaar de weg over. De verdachte ziet de overstekende auto te laat en raakt deze aan de zijkant. Uit onderzoek blijkt dat de verdachte met een snelheid van ruim 100 km/u de auto van de slachtoffers aanreed. De opa en het jongetje overleven het ongeluk niet.

Geen schijn van kans
De rechtbank neemt het de verdachte kwalijk dat hij een verkeersongeval met zeer ernstige gevolgen heeft veroorzaakt. Hij reed bijna twee keer zo hard als toegestaan terwijl hij de Larserdreef goed kende en wist dat er meerdere zijstraten op uitkomen. Door de extreme snelheid waarmee de verdachte reed hadden de slachtoffers geen schijn van kans om het ongeval te vermijden, terwijl uit reconstructie blijkt dat het ongeval niet had plaatsgevonden als de verdachte zich aan de toegestane snelheid zou hebben gehouden. De slachtoffers en nabestaanden is door het ongeluk onherstelbaar en onpeilbaar diep leed toegebracht.

Straf
De rechtbank veroordeelt de verdachte tot een gevangenisstraf van 18 maanden. Bij het opleggen van deze gevangenisstraf heeft de rechtbank ook gekeken naar straffen die in soortgelijke zaken worden opgelegd. Ook mag de verdachte vier jaar geen motorrijtuigen besturen. Hiermee wil de rechtbank voor langere tijd overige verkeersdeelnemers beschermen.