LELYSTAD - De rechtbank veroordeelt een 40-jarige man uit Lelystad tot een gevangenisstraf van 30 maanden, waarvan 10 maanden voorwaardelijk. Hij ontvoerde zijn 1-jarige dochter en mishandelde zijn (inmiddels) ex-partner.

De man mishandelde zijn toenmalige partner door haar op 26 januari 2020 tegen haar hoofd te slaan. Daarnaast ging de man op 7 maart 2020 met zijn dochtertje op vakantie naar Turkije. Hij keerde, ondanks herhaalde verzoeken door de moeder van het meisje, niet terug naar Nederland. Met hulp van het televisieprogramma Ontvoerd werd het meisje op 3 september 2021 weer met haar moeder herenigd.

Dochter 1,5 jaar ontvoerd

Eind maart 2020 besloot de man om niet terug te keren naar Nederland. Hij hield zijn dochter bijna anderhalf jaar lang weg bij haar moeder. In die periode gebruikte hij zijn dochter als middel om zijn ex-partner zijn wil op te leggen. Dit deed hij bijvoorbeeld door de moeder het contact met haar dochter te onthouden, tenzij ze geldbedragen naar de man zou overmaken. Deze periode is voor de moeder een buitengewoon onzekere, angstige en emotionele tijd geweest. Daarbij werkte de man op geen enkele wijze mee aan de terugkeer van zijn dochter naar Nederland. Na inschakeling van een televisieprogramma kwam er pas een einde aan de ontvoering. Dit alles rekent de rechtbank de man zwaar aan.

Straf gelijk aan de eis

De rechtbank legt de man een gevangenisstraf op van 30 maanden, waarvan 10 maanden voorwaardelijk. Aan het voorwaardelijk gedeelte van de straf zit een proeftijd van 3 jaar. Dit is gelijk aan de straf die de officier van justitie eiste. Ook legt de rechtbank aan de man vrijheidsbeperkende maatregelen op. Deze maatregelen houden in dat hij 3 jaar lang geen contact mag opnemen met zijn ex-partner of in haar woonplaats mag komen.