LELYSTAD - Een 38-jarige man die al 15 jaar in de tbs-kliniek Oostvaardersplassen in Lelystad wordt behandeld, hoorde vandaag een celstraf en een nieuwe maatregel tbs met dwangverpleging tegen zich eisen. Hij wordt ervan verdacht zich op 14 september vorig jaar schuldig te hebben gemaakt aan verkrachting. Die dag keerde hij niet terug van verlof.


De verkrachting vond die dag eind van de middag plaats in een gebied nabij de Torenvalkweg in Lelystad. Het slachtoffer werd onverhoeds beetgepakt en meegenomen in de bosjes. De verdachte zei een pistool te hebben en dreigde haar te wurgen als ze niet mee zou werken. Ook zei hij dat het hem niet kon schelen als hij tbs zou krijgen of de gevangenis in zou moeten. Na de verkrachting ging hij er op haar fiets vandoor.

De volgende dag, 15 september, kon de politie de man in de vroege morgen aanhouden, dit op basis van herkenning van een foto. Ook reed hij op de fiets van het slachtoffer. Hij had een plastic tas bij zich met daarin een broodmes en een bijl en gaf aan dat hij iemand “bij het Oostvaarders wilde afmaken”. Hij zit al 22 jaar in een kooi en was het zat, zo merkte hij op. “Jullie hebben erger voorkomen”, zei hij tegen de politie, “vandaag was payback time”.

Uit het persoonlijkheidsonderzoek komt een ernstig beeld naar voren. De verdachte lijdt aan een antisociale persoonlijkheidsstoornis met narcistische trekken en psychopathie zoals een gebrek aan empathie en een gebrekkige gewetensfunctie. Er is sprake van en langdurig bestaand patroon van grensoverschrijdend en agressief gedrag. De kans op gewelddadige recidive – al dan niet seksueel van aard – is hoog. De deskundigen geven aan dat hij vanwege zijn ziektebeeld moet worden gezien als verminderd toerekeningsvatbaar. Hoewel het de vraag is of behandeling de kans op recidive kan verminderen naar een acceptabel niveau, is een langdurige behandeling in een klinische setting met een hoog beveiligingsniveau nodig.

De officier van justitie vond de feiten bewezen, ook vanwege de aangetroffen DNA-sporen. Hij nam de conclusies van de deskundigen over en eiste een gevangenisstraf van dertig maanden en daarbij een nieuwe maatregel van tbs met dwangverpleging. Hij ging in op de ernst van het feit, de manier waarop het slachtoffer werd bedreigd en onverhoeds aangevallen, en de psychopathologie van de verdachte. Hij eiste opnieuw de maatregel tbs omdat de behandeling dan ook zal worden afgestemd op de nieuw gepleegde feiten. De verdachte werd eerder alleen veroordeeld voor geweldsfeiten en niet voor seksueel geweld. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.