VINKEVEEN/LELYSTAD - Een 22-jarige man uit Lelystad die begin maart van dit jaar betrokken was bij een liquidatiepoging in Vinkeveen is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 14 jaar. Door zijn rol, onder andere als bestuurder van de vluchtauto, heeft hij zich schuldig gemaakt aan het medeplegen van een poging moord. De daadwerkelijke schutter overleed na de liquidatiepoging omdat hij geraakt werd door een kogel.

Meerdere keren op doelwit geschoten

In de nacht van 5 op 6 maart van dit jaar is op de parkeerplaats van een hotel in Vinkeveen geprobeerd een man te vermoorden. Op videobeelden is te zien dat op het moment dat het doelwit het hotel verlaat een man achter hem aanrent en op hem schiet. Ook slaat de schutter met het vuurwapen op het hoofd van het doelwit, daarna rent hij naar de vluchtauto pakt een nieuw wapen en schiet opnieuw. Het doelwit, zelf ook in het bezit van een vuurwapen, schiet terug. De schutter en de man uit Lelystad rijden dan weg, maar rijden iets later achteruit terug richting het doelwit, waarbij de schutter uit het raam van de auto hangt en met een automatisch vuurwapen richting het doelwit schiet. Het doelwit van de aanslag overleeft de schietpartij omdat de schutter hem niet weet te raken. Wel raakt één van de kogels een volstrekt willekeurige omstander en een andere kogel belandt via een raam in één van de hotelkamers. Het doelwit schiet in het vuurgevecht uiteindelijk de schutter in het hoofd. Na de schietpartij rijdt de man uit Lelystad naar het ziekenhuis in Amstelveen. Daar heeft hij de schutter afgeleverd bij de Spoedeisende Hulp en is daar door de politie aangehouden. De schutter is een dag later overleden.

Nauwe en bewuste samenwerking

Het staat voor de rechtbank vast dat de man als bestuurder van de auto mede schuldig is aan de poging moord op het doelwit. Samen met de schutter heeft hij eerder die avond kentekenplaten gestolen en die op zijn auto bevestigd. Ook heeft hij een nieuw simkaartje in zijn telefoon gedaan en samen met de schutter uren op de parkeerplaats van het hotel gewacht op het doelwit. Dat de man niet wist wat er die avond zou gebeuren en dat hij alleen maar als taxi fungeerde voor de schutter vindt de rechtbank ongeloofwaardig. Hij moet (een van) de wapens in zijn auto hebben zien liggen en was betrokken bij de voorbereidingshandelingen. De man heeft dus nauw en bewust samengewerkt met de schutter en dat maakt hem als medepleger schuldig aan de poging moord, bezit van vuurwapens en de diefstal van kentekenplaten.

Buitengewoon ernstig en schokkend

Deze zeer gewelddadige liquidatiepoging vond plaats aan het einde van een evenement op een parkeerplaats van een hotel. Op dat moment kwamen niet alleen alle gasten van het evenement naar buiten, maar ook in de hotelkamers naast de parkeerplaats waren gasten. Er mag van geluk worden gesproken dat niet meer mensen (dodelijk) gewond raakten. Dit is een buitengewoon ernstig en schokkend feit. Bij het bepalen van de straf heeft de rechtbank onder andere gekeken naar straffen die in soortgelijke zaken worden opgelegd. Voor een voltooide liquidatie is een straf van 21 jaar geen uitzondering. Omdat het hier om een poging gaat wordt deze straf met een derde verminderd en alles afwegend legt de rechtbank 14 jaar gevangenisstraf op.